Segélyhívó gomb – akkor most megnyomjam?!

Segélyhívó gomb – akkor most megnyomjam?!

Nem rég megírtuk, hogy mi is az a pánikgomb, más néven segélyhívó gomb és, hogy manapság már egyáltalán nem az elérhetetlen és felesleges-luxus kategóriába sorolható. Következetes használata életet menthet, de már szimpla megléte is megnyugtató, akkor is, ha nem saját részre, hanem valamelyik szerettünk miatt szerezzük be. Milyen helyzetekre is találták ki ezt a hasznos szerkezetet és mikor nem megfelelő?

Furcsa zajok…

Tegyük fel, hogy a lakás be van riasztózva és az emeleten lévő hálószobában egy pánikgomb is helyet kapott. Ez egyrészt remek döntés, hiszen ezesetben a riasztó billentyűzetében lévő segélyhívó gombbal nem sokra megy az ember, mivel egyszerűen távol van a szerkezettől. Képzeljük el, hogy Ön az éjszaka közepén furcsa zajokra, szokatlan csörömpölésre riad fel, amely lentről hallatszik. A teljes ijedtség után döntést kell hoznia: lemerészkedik a földszintre, vagy megnyomja a segélyhívó gombot, amely azonnal jelez is a távfelügyelet felé?

Megoldás: Ezesetben senki nem fogja tudni, mi a biztos megoldás, gyakorlatilag fej vagy írással el lehet dönteni, hogy betörés történt vagy csak a macska/huzat/hazaérkező kamasz gyerek az éjjeli zajongás okozója. Persze, ha Önnek kamera-rendszer is a rendelkezésére áll, akkor pillanatok alatt megbizonyosodhat arról, hogy illetéktelen behatolás történt-e, és meghozhatja a helyes döntést a segélyhívóval kapcsolatban.

Az idősek védelme

A pánikgombot kifejezetten ajánljuk időskorú személy számára, pláne, ha a (mobil)telefon használata nehezére esik, nincs vele minden percben.  Igenám, de mi van, ha egyszerűen elfelejti, hogy van neki ilyen, vagy nem tudja eldönteni, mit nyomjon meg és mikor?!

Megoldás: A legfontosabb, hogy semmiképp se csak a riasztó billentyűzetén legyen segélyhívó gomb, hanem  egy – akár nyakba akasztható –, vezeték nélküli szerkezet is legyen vele, a nap 24 órájában. Pontosan magyarázzuk el a pánikgomb lényegét, és azt, hogy mely helyzetekben használhatja: pl. hirtelen rosszullét, elesés esetén, vagy betöréskor. Tudassuk idős szerettünkkel, hogy a segélyhívó először a távfelügyelet számára küld jelzést, majd ők értesítik az előre egyeztetett személyt, legyen szó háziorvosról, ápolóról vagy a rendőrségről.

Anya, apa, félek!

Egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy már nem csak egyetlen segélyhívó gomb található meg a családban, hanem például az egyre önállóbb gyereknek is adnak egyet a szülők, hogy nyugodt szívvel elengedhessék a barátokkal vagy egyedül közlekedni az iskola után. Egyáltalán ez egy jó ötlet?

Megoldás: Alapvetően igen. Hiszen a pánikgomb azt a funkciót is betöltheti, hogy ha a gyerek épp egyedül van otthon, akkor ő is jelezhessen a távfelügyeletnek, ha vészjósló zajokat hall a lakásban. Valamint, önvédelmi szempontból is előnyös lehet egy segélyhívó: ha megtámadják, azonnal megnyomhatja és a nyomkövetővel ellátott pánikgomb segítségével a távfelügyelet szakemberei a helyszínre irányítják a rendőrséget.  Ám a helyes használat módját mindenképp érdemes megtanítanunk a gyereknek: tudatosítani kell benne, hogy a pánikgomb vészesetre megoldás, csakis abban az esetben, ha valamilyen ok miatt nem tudja közvetlenül értesíteni a rendőrséget (107), mentőket (104) vagy netán a tűzoltókat (105).

Mentő helyett

Sokszor hallottuk már azt, hogy valaki azt gondolja: a segélyhívó gomb gyakorlatilag helyettesíti a mentőket. Ez vajon igaz?

Megoldás: Igen és nem. Csakis abban az esetben, ha az adott pillanatban nincs más megoldás. Ha a pánikgomb és a telefonos kapcsolat is lehetséges, mindenképp az utóbbi használata javasolt, hiszen a leggyorsabb segítséget közvetlenül a mentők hívásával lehet elérni. Abban az esetben viszont, amikor nem elérhető más megoldás, ne késlekedjen a segélyhívó megnyomásával! A riasztás beérkezése után a távfelügyelet már küldi is az illetékes, előre egyeztetett személyt vagy szervezetet!

Bolti lopás, taxis támadás

Boltokban, szépségszalonokban, taxikban – minden olyan munkahelyen, ahol sok ember fordul – helye van a pánikgombnak. Ha Ön alkalmazott, érdemes felhívnia a figyelmet a segélyhívó gombra azért, hogy minden percben nyugodtan dolgozhasson.

Megoldás: Saját biztonsága érdekében felvetheti munkahelyén e hasznos szerkezet beszereltetését, amelynek üzemeltetési költsége meglepően alacsony! Kérjen ajánlatot, akár még ma!

Buli van!

Bulizik a szomszéd gyerek és Ön nem tud aludni? Már számtalanszor átszólt nekik, ám ők csak egyre hangosabban nyomják?

Megoldás: Pánikgomb? SEMMIKÉPP! Rendőrségi bejelentés? IGEN! – Vagy csatlakozzon hozzájuk! 🙂

Szüksége van segélyhívó gombra? Nem tudja, pontosan milyen lehetőségek is vannak a piacon? Hívja szakértő kollégánkat, aki szívesen megismerteti a kínálattal és segít a megfelelő döntésben!

FIGYELEM! A szöveg az Alarmtechnika Zrt. tulajdonát képezi. Másolása vagy a szövegből való idézet kiragadása engedélyköteles! Engedélykéréshez kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Használja kalkulátorunkat és munkatársunk hamarosan felkeresi egy személyre szabott ajánlattal!