Érkezik a fűtés szezon és vele együtt a csendes gyilkos…

Érkezik a fűtés szezon és vele együtt a csendes gyilkos…

A fűtés szezon kezdetével fontos ellenőriznünk, hogy fűtés-rendszerünk megfelelően karbantartott-e, illetve, hogy lakásunk biztosítva van-e a legalattomosabb veszély ellen, ami nem más, mint a szén-monoxid mérgezés.

Mi is a szén-monoxid mérgezés?

A szén-monoxid jelenlétét nem egyszerű megállapítani, éppen ezért annyira veszélyes. Semmilyen furcsa szag vagy szín nem utal rá, így észrevétlenül lehet belélegezni.

Kockázatos helyzetben vannak azok, akiknek otthonában nyílt égésterű tüzelőberendezés található. Ilyen például a gáztűzhely, kandalló vagy a gázkazán. Rizikós lehet a konyhákban gyakran jelen lévő szagelszívó berendezés is, illetve fokozott figyelmet igényelnek azok a lakások, ahol a nyílás-zárók „túl jól” zárnak és nincs megoldva folyamatos szellőzésük.

Az alábbiakra mindenképp figyeljen oda!

 – Nyílt égésterű eszközök használatánál gondoskodjon a légpótlásról! Ez lehet központi szellőztető vagy falba, ablakba helyezett légbevezető.

– Szellőztessen gyakran, rendszeresen!

– Soha ne tartózkodjon ajtóval zárt helységben, pl. a fürdőszobában, egészen addig, amíg nincs biztos megoldása szén-monoxid mérgezés ellen.

Szén-monoxid érzékelő – a biztonság kezdete

A valóban hatékony segítség a szén-monoxid érzékelővel kezdődik. A piacon rengeteg féle modell közül választhat, ám a végső döntésnél ezeket a szempontokat mindenképp vegye figyelembe:

– Csakis szaküzletben vásároljon, ne pedig a sarki közértben, általános hipermarketekben, ahol nem áll rendelkezésére szakértői segítség.

– A szén-monoxid érzékelőt a fűtőberendezéstől legalább 1-1,5 méter távolságban szereltesse fel, otthonának abba a részébe, ahol legtöbbet tartózkodik.

– 1,5 – 2 méteres magasságba érdemes elhelyezni a készüléket, kb. 30 cm-re a falak sarkaitól.

– Bizonyosodjon meg arról, hogy szén-monoxid érzékelőjén található tesztgomb: ezzel ellenőrizheti az eszköz megfelelő működését.

– Ügyeljen arra, hogy a gázérzékelő készülékek csak meghatározott ideig használhatók: a dátumot érdemes komolyan venni és lecserélni a szén-monoxid érzékelőt.

Így érhető el a teljes körű biztonság

Gázérzékelő berendezésekből létezik önállóan működő, amely azonnal, hangos riasztással jelzi, ha baj van. Ám abban az esetben, ha épp senki nincs otthon, vagy a lakásban tartózkodó személy valami miatt nem tud intézkedni és elhagyni a lakást, sajnos könnyen megtörténhet a baj.

Emiatt ajánljuk a szén-monoxid érzékelő riasztó berendezéshez, ezen keresztül pedig távfelügyelethez történő bekötését. Ez valódi védelmet jelent, hiszen a távfelügyelet szakemberei azonnal megkapják a jelzést értesítik is a megfelelő szervet.

Írjon nekünk!

Kérjen árajánlatot még ma!

Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom az abban foglaltakat.

szén-monoxid érzékelő

Honeywell elemes CO, riasztási szöveg bemondással, LCD kijelzővel

Kérjen ajánlatot az Alarmtechnika Zrt. szakembereitől, így biztos lehet abban, hogy a legmegfelelőbb szén-monoxid érzékelővel védheti meg otthonát és szeretteit, a fűtés szezonban is.

FIGYELEM! A szöveg az Alarmtechnika Zrt. tulajdonát képezi. Másolása vagy a szövegből való idézet kiragadása engedélyköteles! Engedélykéréshez kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Használja kalkulátorunkat és munkatársunk hamarosan felkeresi egy személyre szabott ajánlattal!