Koronavírus – ezek a technológiák segíthetik a hatékony szűrést

koronavírus

Koronavírus – ezek a technológiák segíthetik a hatékony szűrést

Napjaink nagy dilemmája a koronavírus járvány által kialakult élethelyzetek kezelése. Nagyon fontos irányelv a minél kevesebb találkozás másokkal, ám a többség számára ez lehetetlen, hiszen rendszeresen be kell vásárolni, megjelenni a munkahelyen, sokan tömegközlekedési eszközt kénytelenek használni – tehát elkerülhetetlen az akár tömegekkel való érintkezés is. Mégis, milyen technológiai eszközök állnak rendelkezésre, amik védelmet nyújthatnak a koronavírus terjedésének megfékezéséhez?

Érintés nélküli, távhőmérők

Ezek az eszközök testkontakus nélkül, néhány centiméter vagy akár több méter távolságból képesek az előttük áthaladó személyek testhőmérsékletének detektálására és ezzel együtt az átlagosnál magasabb hővel rendelkezők kiszűrésére úgy, hogy ezt akár azonnali riasztással jelzik is az illetékeseknek. Így lehetőség van arra, hogy a potenciálisan koronavírus-fertőzött személy belépését megakadályozzák a munkahelyre, boltba, pályaudvarokra stb.

Az érintés nélküli, távhőmérők fajtái:

Testhőmérséklet mérés arcfelismerő terminálon keresztül

Ez az eszköz a már ismert arcfelismerő terminálokat egészíti ki testhőmérséklet meghatározására képes, kiegészítő modullal. Azért is nagyon hasznos, mert az eltérő hőmérsékleten kívül azt is képes kiszűrni, ha valaki nem visel maszkot – aminek köztudottan hatalmas szerepe lehet a koronavírus megelőzésében. A detektáláson felül az adott személyt automatikusan képes figyelmeztetni, megtagadni belépését vagy riasztás formájában értesíteni a megfelelő személyzetet.

Testhőmérséklet mérő kapu + opcionális fémdetektor

Első ránézésre olyan, mint a repterekről, nagyobb múzeumokból is ismert beléptető/fémkereső kapu, ám rendelkezik több infra alapú mérésre szolgáló szenzorral, melyek képesek a testhőmérséklet detektálására és ha szükséges, fény- és/vagy hang alapú riasztással jeleznek.

Testhőmérséklet mérés referencia hőmérséklet alapján

Hőkamerából és ún. Blackbody egységből felépülő rendszer. Utóbbi lényege, hogy képes egy előre meghatározott referencia érték szolgáltatására. Ennek a megoldásnak köszönhetően kiszűrhetők az egyéb külső zavaró hőforrások és minimalizálható a téves riasztások száma is. A fenti eszközökhöz hasonlóan ez a távhőmérő is képes riasztásra, ezzel megakadályozva a potenciális, koronavírus megbetegedéssel rendelkező személy belépését.

Egészségügyi vészhívó

Egy másik típusú eszközt is bemutatunk, amely az idősek, betegek számára nyújthat megfelelő segítséget – kiváltképp napjainkban, amikor pont ők azok, akik a megszokottnál is több időt kénytelenek egyedül tölteni otthonaikban. Az egészségügyi vészhívó biztosítása számukra életmentő is lehet, hiszen egy hirtelen lesújtó rosszullét, elesés következtében csupán egyetlen gombot kell megnyomniuk, és a távfelügyelettel összeköttetésben lévő készülék máris leadja a riasztást a központba, ahol értesítik az előzetesen megjelölt személyt (aki lehet hozzátartozó, orvos, ápoló stb.). A koronavírus járvány idején kiemelten fontos, hogy magányosan élő szeretteinket biztonságban tudjuk!

Testhőmérséklet mérés arcfelismerő terminálokon keresztül
testhőmérő
testhőmérséklet

A koronavírus elleni küzdelmet számos technológiai innováció képes hatékonyan támogatni. Reméljük, hogy a a nagyobb tömegeket befogadó különböző létesítmények, intézmények és a magánszemélyek is megtalálják majd a számukra megfelelő eszközt az egészség védelme érdekében. Mi minden esetben állunk rendelkezésükre, keressék szakértő kollégáinkat bizalommal!

FIGYELEM! A szöveg az Alarmtechnika Zrt. tulajdonát képezi. Másolása vagy a szövegből való idézet kiragadása engedélyköteles! Engedélykéréshez kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Használja kalkulátorunkat és munkatársunk hamarosan felkeresi egy személyre szabott ajánlattal!