Ismerd meg a kamerarendszereket!

Ismerd meg a kamerarendszereket!

Ha valaki otthona védelmének felturbózásán gondolkodik, a kamera rendszerek hamar képbe kerülnek. Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy magánjellegű ingatlanokba is kamerákat telepítenek, hiszen az ára és a technikai megoldások sokszínűsége jóval kedvezőbb, mint akár néhány éve. Természetesen így sem Ismerd kategóriás tétel, ám a teljeskörű védelem és biztonság érdekében kétségkívül egy jó képminőségű felvételeket készítő kamera rendszer a leghatékonyabb.

Milyen kamera rendszerek vannak?

A két nagy alaptípus az analóg és a digitális/IP alapú rendszerek. Míg az analóg megoldásokkal a képminőség maximum 1 megapixeles, az IP kamera esetében ez a szám akár 29 megapixeles is lehet. Ebből következik az is, hogy például az éjszakai felvételek előbbi esetében sokkal rosszabb képminőségűek, holott ez a napszak az egyik legfontosabb a megfigyelés szempontjából. Fontos különbség még, hogy az analóg kamerák esetében a kimenetelt mindenképp össze kell kötni vezetékesen a központi egységgel, DVR-en keresztül, míg a digitális megoldások nem igényelnek fizikai összeköttetéseket. Manapság már azt se mondhatjuk, hogy olcsóbb az analóg kamera, hiszen a kétféle típus arányaiban abszolút hasonló kategóriák.

Mit jelent pontosan az IP kamera rendszer?

Önálló megfigyelő rendszer, amely saját, belső szoftverrel továbbítja a rögzített, tömörített, jó képminőségű felvételt wifi-n keresztül, akár saját számítógépünkre, telefonunkra, vagy más, Internetkapcsolattal rendelkező eszközünkre. Nem csupán a megtekintés, de adott esetben az eszköz teljeskörű vezérlése is megoldható ezekről készülékekről.

dóm kamera

Dóm kamera

Milyen kamera típusok vannak?

Boxkamera: Alapvetően beltéri kamera típus, de fűthető dobozba helyezve kültéren is használható. Strapabíró, téglatest alakú, nagyon elterjedt kamera. Éjszakai felvételek készítésére csak IR megvilágítóval használható. Mivel gyárilag nincs bennük optika, így mi válaszhatjuk ki, milyen fókuszávolságú és látószögű lencsét rakatunk bele, így testre szabható a képminőség.

Dome kamera: neve („dóm”) a formájára utal, műszaki tartalmához nincs köze. Egyszerű, olcsó, plafonra szerelhető, fixen rögzített kamera típus. Továbbfejlesztett változata a Pan-Tilt-Zoom kamera, amelynek optikája mozgatható és optikai zoom-al rendelkezik, amit akár „akció” közben is mozgathatunk, IP összeköttetés segítségével a saját telefonunkról, számítógépünkről is.

Csőkamera: Neve henger alakú formájára utal, legtöbbször beltéren használatos, ám kültéri használata is egyre elterjedtebb, akár magáncélra is.

Rejtett kamerák: Magáncélra kevésbé javasoljuk, hiszen – egy jól látható kamera egységgel ellentétben – egyáltalán nem képes eltántorítani egy potenciális betörőt. Leginkább üzletekben, irodákban használják, vagyonvédelem helyett megfigyelési céllal.

IR (Infra red), azaz éjjellátó kamerák: Kameráinkat infra megvilágítás segítségével tehetjük éjjellátóvá. Az infra LED-eket jellemzően a kamerákba építik be, de különállóan, infra reflektorként is használhatóak a kamera mellett.

Hova kerüljön kamera?

Érdemes alaposan átgondolni, hogy a védeni kívánt ingatlannak melyek a „gyenge pontjai”: előfordulhat például, hogy egy korszerű beléptetési rendszerrel rendelkező, földszinti lakás esetében nem a bejárat a legrizikósabb, hanem például a saját kertrészre néző teraszajtó. A kamera minden esetben úgy legyen elhelyezve, hogy a felvételeken a betörőnek ne csak a mozgása, de az arca is jól kivehető legyen! A kiváló képminőség éppen ezért nagyon fontos.

Ha Önnek is fontos otthona és szerettei teljeskörű védelme, keresse bizalommal biztonságtechnikai szakértőinket, akiknek segítségével Ön is megtalálhatja a személyre szabott, leginkább megfelelő kamera rendszert!

FIGYELEM! A szöveg az Alarmtechnika Zrt. tulajdonát képezi. Másolása vagy a szövegből való idézet kiragadása engedélyköteles! Engedélykéréshez kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Használja kalkulátorunkat és munkatársunk hamarosan felkeresi egy személyre szabott ajánlattal!