Tűzesetek elkerülése – 12 tipp

Tűzesetek elkerülése – 12 tipp

12 olyan javaslatot állítottunk össze, melyek megfogadása segít a tűzesetek elkerülésében. Ismerje meg a legfontosabb szempontokat.
tűzeset megelőzése
tűzeset megelőzése

12 tipp, hogy kerülhetjük el a tűzeseteket

Ha otthonunk a tűz martalékává válik, vajmi kevés vigasz, hogy a biztosításunk fedezi az anyagi kárt, hiszen számtalan személyes tárgyunk, pótolhatatlan emlékünk veszhet oda. Ezért nemcsak az ünnepek idején kell odafigyelnünk a tűzvédelemre, hiszen a gyertya vagy a csillagszóró mellett más veszélyforrások is léteznek.

1.    Szereltessünk fel füstérzékelőt, és tartsuk karban rendszeresen. Havonta ellenőrizzük a működését, és szükség szerint cseréljük ki az elemeket.

2.    A statisztikák szerint a legtöbb lakástűz a konyhából ered: sose hagyjuk őrizetlenül a tűzhelyet vagy a sütőt – öt percre se szaladjunk ki a kertbe, és ne bocsátkozzunk hosszú telefonbeszélgetésbe egy másik szobában.

3.    Tartsunk otthon poroltót, és ismerkedjünk meg alaposan a használatával.

4.   Lakásvásárlásnál egy villanyszerelővel ellenőriztessük a villamos rendszer állapotát, és cseréltessük ki az elavult vezetékeket.

5.    A fűtőberendezéseket és a kéményeket évente ellenőriztessük.

6.    Ne gyújtsunk gyertyát gyúlékony tárgyak, bútorok közelében, például a függönyhöz közel, illetve ne hagyjuk őket őrizetlenül: bármennyi időre is hagyjuk el a szobát, oltsuk el őket.

7.    A gyúlékony tárgyakat legalább egy méterre helyezzük el a hőkibocsátó berendezésektől, például a sütőtől, a hősugárzótól vagy a kandallótól.

8.    A sütőt és a tűzhelyet rendszeresen tisztítsuk, és szabadítsuk meg a rácsöpögött zsírtól.

9.    Ha olajban sütünk, takarjuk le a lábast vagy serpenyőt egy fedővel. Ha lángra lobbanna az olaj, a fedővel és ne vízzel fojtsuk el a tüzet, ugyanis utóbbi esetben a keletkező forró gőz égési sérüléseket okozhat.

10.    A gyúlékony folyadékokat – vegyszerek, festékek, olajok – tartsuk házon kívül, például a garázsban.

11.    Rendszeresen ellenőrizzük az elosztók és hosszabbítók épségét, hiszen a takarítás, a szobában való közlekedés vagy a bútorok mozgatása közben a vezetékük megsérülhet.

12.    Ne dohányozzunk az ágyban, és a hamutartó kiürítésekor folyassunk rá egy kis vizet.

Tűz esetén pedig ne próbálkozzunk magunk az oltással, vagy legalábbis első lépésként értesítsük a tűzoltókat, különben értékes perceket veszíthetünk.

Ha tanácsra van szüksége, milyen füstérzékelőt válasszon, forduljon hozzánk bizalommal: rendeles@alarmtechnika.hu

Használja kalkulátorunkat és munkatársunk hamarosan felkeresi egy személyre szabott ajánlattal!