Szénmonoxid érzékelés a családi házakban

Szénmonoxid érzékelés a családi házakban

A CO érzékelő figyeli a CO-szintet és figyelmeztet, ha veszélyes mértéket ér el. Felszerelési és alkalmazási tanácsok.
CO szint érzékelés

 

A szénmonoxid (CO) éghető anyagok (pl. fa, gáz, stb.) tökéletlen égése során keletkezhet. Színtelen, szagtalan, mérgező, belégzése során a vér oxigénszállító kapacitását lecsökkenti, a hemoglobin megkötésével. Így gátolja az agy vérellátását, ami belső fulladáshoz, eszméletvesztéshez vezethet. A kismennyiség tartós belégzése éppoly veszélyes, mint a nagymennyiség belégzése rövid idő alatt. A belélegzett mennyiségtől függően különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger; lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés; eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál.

Veszélyes mennyiségű szénmonoxidforrás lehet például a rosszul kialakított égéstermék elvezető rendszer, az elszívó ventillátor visszaszívja a nyílt égésterű készülékből az égésterméket, a zárt garázsban járó motorú benzin- vagy dízelüzemű jármű.

A lakásban, házban felszerelendő CO-érzékelő elhelyezésének nagy jelentősége van. Nagyon fontos, hogy a CO érzékelő esetében ne a legolcsóbb, ismeretlen távol-keleti gyártók termékét válasszuk, még ha az áruk vonzó is!
Ajánlott a felszerelés a hálószobákban, több szintes háznál szintenként legalább egy-egy érzékelő szükséges. Az érzékelőt a padlótól, ajtótól, ablaktól, CO forrástól legalább 1,5 méterre kell szerelni. Nem szerelhető olyan helyre, ahol nincs szabad légáramlás, bútor, függöny mellé, mögé. A légkondicionáló berendezéstől pedig a lehetőleg távolabb legyen.

A CO érzékelő figyeli a CO-szintet és figyelmeztet, ha veszélyes mértéket ér el (70 ppm-es szintnél). Beállítást nem igényel, csak ellenőrizni kell a működőképességét. Az eszköz öntesztet hajt végre. Az idő múlásával folyamatosan állíthatja az érzékenységét, így mindig a legjobb teljesítményt nyújtja. Gombbal tesztelhető az érzékelő működése, illetve nyugtázható a riasztás-jelzés. Saját beépített hangjelzővel rendelkezik, mely jól megkülönböztethető más berendezések jelzésétől. Riasztás esetén a sípolás és szünet ciklikusan ismétlődik. Az érzékelők jellemzően beépített elemről működnek. A CO koncentráció normál értékre történő visszaállásakor a riasztás-jelzés automatikusan megszűnik.

Szakszerű telepítés és felhasználás esetén az érzékelő évekig működhet szinte semmilyen karbantartás nélkül. Szükség esetén, vagy havonta száraz vagy enyhén nedves ruhával el kell távolítani a port és az egyéb szennyeződéseket. Ezt a tisztítást az érzékelő szétszedése nélkül meg lehet oldani. A szétszedés és a lefestés az érzékelő tönkremeneteléhez vezethet. A gyártó több évig garantálja az érzékelő működését.

Az érzékelő jelzést ad, ha a mért CO veszélyes szintet ér el. Ekkor a következőket kell tenni: gomb segítségével némítani kell az érzékelőt, szellőztetni kell, és el kell hagyni a helyiséget. Szükség esetén hívja a tűzoltóságot és ne térjen vissza a szakemberek nélkül a lakásba. Ha a riasztás 24 órán belül ismét megtörténik feltétlenül hívjon szakembert, aki megállapítja, hogy valóban CO jelenlétről, vagy az érzékelő meghibásodásáról van szó. Vizsgáltassa meg a lakásban található fűtőberendezéseket és tüzelőberendezéseket. Győződjön meg róla, hogy a garázsban nem üzemelt-e gépjármű.

A CO-érzékelő lakóházba lett kifejlesztve, nem alkalmas ipari létesítményekbe telepítendő CO-érzékelő rendszerek helyettesítésére, vagy parkolóházak védelmére.

Nincs olyan érzékelő, figyelmeztető rendszer, ami minden körülmény között képes megóvni az emberi életet. Ezért célszerű a veszélyhelyzeteket megelőzni, elkerülni, az érzékelők alkalmazása mellett. Rendszeresen kell ellenőriztetni szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket. Szellőztetni kell a lakást, illetve szellőztetőnyílásokat kell kiépíteni szükség esetén, az oxigén beáramlás biztosításra.

 

Ha tanácsra van szüksége, milyen CO érzékelőt válasszon, forduljon hozzánk bizalommal: rendeles@alarmtechnika.hu

Használja kalkulátorunkat és munkatársunk hamarosan felkeresi egy személyre szabott ajánlattal!